Behandelingen

Trimsalon de Tellings

Uw hond is van harte welkom in mijn trimsalon voor een volledige trimbeurt. Het ligt aan de vacht van uw hond wat er moet en kan gebeuren. Er bestaan dan ook verschillende trimtechnieken welke ik kort zal toelichten.

Plukken
Hierbij wordt de gehele bovenste laag van de vacht verwijderd. Dit gebeurt bij honden met een ruwharige vacht, en de behandeling wordt vrijwel geheel met de hand gedaan door trimsalon de Tellings. De vacht moet wel plukrijp zijn, wat betekent dat de dek-haren los moeten zitten.

Strippen
Hier worden ook de dode dekharen verwijderd met de hand. Bij het strippen wordt er alleen niet tot op de onderwol geplukt, maar blijft er een laagje dekharen staan. Hierdoor ziet hij er niet ineens kaal uit, maar heeft hij nog een mooi laagje ook om hem warm te houden.
De hond in een stripvacht moet wel gemiddeld om de 3 maanden naar de trimsalon.

Knippen en Scheren
Hierbij wordt de vacht ingekort d.m.v de schaar of de tondeuse, en dit kan in elke gewenste lengte. Sommige honden worden alleen met de schaar geknipt, anderen kan of moet er een combinatie gebruikt worden.

Effileren
Deze techniek kan bij verschillende rassen worden toegepast. De vacht wordt ingekort of uitgedund met een effileer schaar. Dit is een schaar welke tandjes heeft. Hierdoor kun je de vacht in een natuurlijk vallende look knippen. Ook kun je met deze schaar een volle vacht uitdunnen zodat deze mooi valt, en makkelijker te onderhouden is.

Ontwollen
Hierbij wordt de losse onderwol verwijderd. De hond wordt eerst gewassen met een goede shampoo en conditioner. De haren gaan na deze wasbehandeling goed los zitten. Hierna blaas en kam ik de onderwol eruit. Dit gebeurt met een waterblazer, wat u kunt zien als een grote föhn. Voordeel hiervan is dat de onderwol eruit wordt geblazen zonder dat de huid beschadigt raakt.

Ontklitten
Klitten zijn opeen gepropte haarbolletjes welke soms helaas niet meet door te kammen of te borstelen zijn. Vaak vindt met deze achter de oren, in de liezen en in de oksels. In sommige gevallen lukt het om de klitten eruit te krijgen, maar dit is wel een zeer tijdrovende klus. Mocht het dermate erg zijn, dan zit er niks anders op dan de hond kaal te scheren.
Om dit te voorkomen geef ik u graag advies over het kammen en welk materiaal u het beste kunt gebruiken. Ook kunt u bij mij terecht voor een tussentijdse borstelbeurt.

Wassen en Föhnen
Kortharige honden zijn ook welkom in de salon. Ze worden gewassen met een heerlijke shampoo en conditioner, en daarna droog geföhnd, wat erg belangrijk is omdat bij een vochtige vacht/huid smet plekken kunnen ontstaan.

Hoe vaak uw hond naar de trimsalon moet is afhankelijk van de vachtsoort.

Ruwharige vachten (bijv. Cairn Terriër) 2 tot 4 keer peer jaar
Kroesvacht (bijv poedel) 4 tot 8 keer per jaar
Lang haar veel wol (bijv Shih Tzu) 4 tot 8 keer per jaar
Lang haar weinig wol (bijv Spaniëls) 4 tot 6 keer per jaar
Stokhaar (bijv Duitse herdershond) 2 tot 4 keer per jaar
Stokhaar lang (bijv Leonberger) 4 tot 6 keer per jaar
Korthaar (bijv Boxer) 2 tot 4 keer per jaar

Tijdens de behandeling controleer ik de oren en ogen en maak ik deze indien nodig schoon.
De nagels indien ze te lang zijn worden geknipt.

Denk aan de volgende punten wanneer u uw hond brengt:

– Laat uw hond van te voren goed uit
– Breng de hond altijd aangelijnd
– Breng de hond niet met een volle maag
– Kom a.u.b op tijd omdat er tijd is gereserveerd voor uw hond. Mocht u verhindert zijn, graag minimaal 24 uur van te voren afmelden